Tuesday, November 23, 2010

SPOKED! μια εικαστική έκθεση με έμπνευση το ποδήλατο

Ώρα: 18:00 - 22:00
Έναρξη Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 21:30

έως Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Πληροφορίες στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00

Αίθουσα: Εκθεσιακός ΧώροςΕισιτήρια:
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ





Διοργάνωση: Bicycle Film Festival Athens
Επιμέλεια έκθεσης: Άγις Κολύβας,
Ρίτα Ζηκίδου

Το Βicycle Film Festival είναι ένα διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ με κεντρικό θέμα το ποδήλατο. Ξεκίνησε στην Νέα Υόρκη πριν από 10 χρόνια θέλοντας να γιορτάσει την αναδυόμενη ποδηλατική κουλτούρα μέσα από την μουσική, την μόδα, τον κινηματογράφο και την τέχνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην πρώτη του επίσκεψη επί ελληνικού εδάφους το Bicycle Film Festival έχει την χαρά να φιλοξενεί μια εικαστική έκθεση με θέμα και έμπνευση το ποδήλατο.

Η έκθεση SPOKED! διαπραγματεύεται την επιστροφή του ποδηλάτου στην καθημερινότητα, την επίδρασή της στην αισθητική και την αποτύπωσή της στο πεδίο των τεχνών.

Ο πλουραλισμός του είδους των συμμετοχών αναδεικνύει και τον πυρήνα της δύναμης του ποδηλάτου: αφορά όλους. Η γκάμα του είδους των έργων της έκθεσης Spoked! επιδιώχθηκε να είναι ανάλογη της γκάμας των «ποδηλατικών φυλών» της πόλης. Ζωγράφοι, χαράκτες, φωτογράφοι, illustrators, performers, νεαροί φίλοι του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και κοινωνικές ομάδες, χρησιμοποιούν τα αγαπημένα τους μέσα για να μιλήσουν για το αγαπημένο τους μέσο.

Συμμετέχουν: Σοφία Αργυρού, Αντώνης Βολανάκης, Mary Cox, Γεωργία Δεσύλλα, Χάρης Κοντοσφύρης, λόκαλ/athens, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Έφη Παναγιωτοπούλου, Pino Pandolfini, Βαγγέλης Παράβας, Φοίβος Παπαδόπουλος & Δημήτρης Παπαδάτος, Λευτέρης Πλακίδας, Piranha, Θοδωρής Προδρομίδης, Ολυμπία Τοπτσίδου, Peio Tofu.

Friday, November 12, 2010

Bike Film Festival στην Αθήνα...

11-14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | NOVEMBER 11 - 14

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣΠειραιώς 206, Ταύρος210 3418579
Κρατήστε θέσεις τώρα!
Προπώληση: Ταμεία Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Δευ-Παρ 11:00 - 14:00,www.mcf.gr
BFF Athens welcomes traveling cyclists from neighboring countries. If you are planing on traveling to Athens to attend BFF please e-mail for information christsounis1@hotmail.com
Accomodation prices at the centre of the city near Acropolis Metro Station, 
starting from 17 euros. Please check:http://www.backpackers.gr/

Tuesday, September 28, 2010

Δωρεάν ποδήλατα από το Δήμο Αλεξανδρούπολης


Ο δήμος Αλεξανδρούπολης τις επόμενες ημέρες, θα μοιράσει σε 210 μαθητές γυμνασίων και λυκείων ποδήλατα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».
Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω κληρώσεων.
Από 27 Σεπτεμβρίου έως και 29 του μήνα, διεξάγεται η πρώτη φάση, σε συνεργασία με όλα τα σχολεία.
Στο συγκεκριμένο διάστημα, κάθε σχολείο θα κληρώνει ένα συγκεκριμένο αριθμό ποδηλάτων.

*Αναδημοσίευση από το econews.gr.

Thursday, September 23, 2010

Ποδηλατοπορεία στην Καβάλα για την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο...

Σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Καβάλας με το Σύλλογο αγωνιστικής ποδηλασίας Κύκλοτρον διοργάνωσαν από κοινού ποδηλατοπορεία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο.

Monday, September 20, 2010

Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και στην Καβάλα*

*Αναδημοσίευση από ert.gr...

Κάλεσμα για συμμετοχή σε ποδηλατοδρομία απευθύνει ο δήμος Καβάλας, γιορτάζοντας την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. Σε συνεργασία με τον αθλητικό Σύλλογο «Κύκλοτρον» και με κεντρικό σύνθημα «Πάρτε τα ποδήλατα σας, φορέστε τα κράνη σας κι ελάτε μαζί μας», διοργανώνουν ποδηλατοδρομία την Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα με εκκίνηση  την παραλία της Καβάλας (χώρο ΝΟΚ) και τερματισμό στο Κλειστό της Καλαμίτσας. Στο τέλος της εκδήλωσης θα κληρωθούν ποδήλατα, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα διανεμηθούν αναμνηστικά δώρα.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αν και ο τίτλος "Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και στην Καβάλα" μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο, αν και η όλη προσπάθεια μοιάζει με φιέστα επικοινωνιακού χαρακτήρα για να μην πούμε προεκλογικού, η σέΧΤΑΠΟΔΗλατών θα είναι εκεί...

Sunday, September 19, 2010

Μέρα χωρίς αυτοκίνητο 22 Σεπτεμβρίου 2010 στη Θεσσαλονίκη...*

Μία Αλλιώτικη Μέρα, Μία Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο/22 Σεπτεμβρίου «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς». ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ/Αρκει να μην «ανοίξει» ο ουρανός και μας τα κάνει μούσκεμα …


*Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα kulturosupa.gr.

Η Parallaxi, το μεγαλύτερο και παλαιότερο free press της Θεσσαλονίκης, που συμπλήρωσε είκοσι χρόνια ζωής, ξεκίνησε τον Ιούνιο μια σειρά  από δράσεις  στην πόλη με τον τίτλο «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς»,  που παρακολούθησαν περισσότεροι από 30.000 πολίτες της Θεσσαλονίκης.  Τα πρότζεκτ αυτά έχουν σκοπό να κινητοποιήσουν τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και μέσα απόσυνέργιες να αναδείξουν ένα άλλο πρόσωπο της πόλης, περισσότερο βιώσιμο και ανθρώπινο.
Οι δράσεις της Parallaxi και του «Θεσσαλονίκη αλλιώς» συνεχίζονται το Σεπτέμβριο,με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο  και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.Εμπορικό Σύλλογο και τους  σημαντικότερους φορείς της πόλης, δήμο, επιμελητήρια, πανεπιστήμιο, δημιουργικές ομάδες κλπ, οργανώνει  ένα project που σκοπό έχει να αναδείξει εναλλακτικές προτάσεις  για τη λειτουργία του κέντρου της πόλης. Επιδίωξη μας είναι να ζήσουμε όλοι οι Θεσσαλονικείς «Μία Αλλιώτικη Μέρα,  Μία Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο». Το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Σεπτεμβρίου,  το κέντρο της πόλης από την οδό Αγγελάκη μέχρι και τη Βενιζέλου μετατρέπεται σε έναν ατελείωτο πεζόδρομο και γεμίζει εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, πολιτιστικές δράσεις  και περιπατητές.




ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετράωρη πεζοδρόμηση, 18:00-22:00, τυ ιστορικού κέντρου της πόλης που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη, Σβώλου, Ερμού, Βενιζέλου, Πρ. Κορομηλά. Οι πεζοδρομημένοι δρόμοι διαμορφώνονται θεματικά και αλλάζουν όψη:

Προξένου Κορομηλά- Ο δρόμος των παιχνιδιών

Για τέσσερις ώρες η Προξένου Κορομηλά μετατρέπεται σε έναν απέραντο παιδότοπο.
Πλουτάρχου- Καρόλου Ντηλ: Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει εικαστικά εργαστήρια για παιδιά που θα συμβάλουν το γενικό σκοπό της μεταμόρφωσης του αστικού τοπίου.
Καρόλου Ντηλ- Αγ. Σοφίας: Η Lalaland στήνει ένα μεγάλο επιδαπέδιο «φιδάκι», και παιχνιδιάρικα μονοπάτια. Μεγάλος στόχος η κατασκευή της... Πολυκατοικίας των Ευχών, μία οικολογική κατασκευή ενώ ένας ξυλοπόδαρος θα καθοδηγεί τα παιδιά και θα σηματοδοτεί το χώρο.
Αγ. Σοφίας- Βογατσικού: Το δημοτικό σχολείο του δρόμου γεμίζει ζωή και το απόγευμα. Η Σοφία Σούπαρη από τις εκδόσεις «Επόμενος Σταθμός» και καλλιτέχνες προσκαλούν παιδιά και γονείς να στήσουν ένα θέατρο σκιών και να παίξουν στο προαύλιο του σχολείου. Παράλληλα, η Ανθή Θάνου δημιουργεί τη δική της γωνιά των παραμυθιών.
Βογατσικού- Χρυσοστόμου Σμύρνης: Μία ομάδα της ΧΑΝΘ δημιουργεί το δικό της «Οικολόγιο», ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι σε όλο το μήκος του δρόμου αλλά και μία πράσινη παρέμβαση στο πλέγμα του ελεύθερου οικοπέδου απέναντι από το 43ο δημοτικό σχολείο.
Χρυσοστόμου Σμύρνης- Μόρκενταου: Τα «Παιδιά εν Δράσει» αναβιώνουν ομαδικά παιχνίδια που χάθηκαν στο χρόνο. Τζαμί, Πόλεμος και Ειρήνη, Κουτσό και πολλά ακόμη παιχνίδια μετά από πολλά χρόνια σε έναν κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενα από πολλά happenings.
Μητροπόλεως- Ο δρόμος των μεταφορών
12:00- 24:00 Πώς ήταν η Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του περασμένου αιώνα χωρίς αυτοκίνητα; Η απάντηση δίνεται με μία έκθεση φωτογραφίας στις βιτρίνες των καταστημάτων της οδού Μητροπόλεως.  Η έκθεση με τίτλο «Η (ά)γνωστη πόλη, μία βόλτα στην παλιά Θεσσαλονίκη... χωρίς μποτιλιάρισμα!» στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), για το διάστημα 24-30 Σεπτεμβρίου. Την επιμέλεια έχει η Αλίκη Τσιρλιάγκου με την αμέριστη συνεργασία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
18:00-22:00 Πώς θα ήταν η Μητροπόλεως σήμερα χωρίς αυτοκίνητα; Η απάντηση δίνεται το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Σεπτεμβρίου. Segway, ποδήλατα, πατίνια, άμαξες και πάνω απ’ όλα... πεζοί θα καταλάβουν το οδόστρωμα της Μητροπόλεως, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό μίας ζωντανής έκθεσης εναλλακτικών προτάσεων μεταφοράς.
18:00-20:00 Οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης παίρνουν τα ποδήλατά τους και κάνουν τη βόλτα τους στην άδεια Μητροπόλεως. Παράλληλα, οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες δίνουν το δικό τους χρώμα στο γκρίζο οδόστρωμα και στήνουν σημεία επισκευής ποδηλάτων.
19:00-20:30 Green Talks: «Κλιματική Αλλαγή και οι φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές». Στο πλαίσιο της δράσης “Το Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής:  Ελλάδα-Τουρκία” 2010, του διεθνούς προγράμματός του, “Challenge Europe”, το British Council διοργανώνει στην αίθουσα “Παύλος Ζάννας” του Ολύμπιον τη συγκεκριμένη εκδήλωση με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων, όπως ο Καθ. Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος και ο Καθ. Χρίστος Πυργίδης από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τσιμισκή- Ο δρόμος της μουσικής

Μουσικές παρελάσεις και συναυλίες θα γεμίσουν με ωραίους ήχους έναν δρόμο που πλήττεται κατά συρροή από ηχορύπανση.
Μουσικές Παρελάσεις: Οι Μουσικές παρελάσεις θα ξεκινούν από τη ΧΑΝΘ και θα καταλήγουν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή- Βενιζέλου.
18:00 Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αμπελοκήπων.
19:00 Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
20:45 Η Sindos Concert Band σε μία φαντασμαγορική παρέλαση...
Συναυλίες: Η ανανεωμένη Στοά Χιρς, η ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς στοά του Old Post και τη συμβολή της Ικτίνου θα φιλοξενήσουν τις συναυλίες της «Αλλιώτικης Ημέρας».
18:30 @ Old Post:  kukluxsax
19:30 @ Ικτίνου:  2L8
20:00 @ Στοά Χιρς: Οι Performers the Quartet
21:00 @ Old Post: Tango Salonico
Αλεξ. Σβώλου & Ερμού-
Οι δρόμοι της αρχιτεκτονικής και της τέχνης
«Εμείς με τα πόδια»
Η ομάδα της Βιβιάννας Μεταλληνού, κάνοντας μια σειρά από παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του δρόμου υπό τον γενικό τίτλο «Εμείς με τα πόδια».
18:00-20:00 Στην πλατεία Αγ. Σοφίας η ιστοσελίδα συνοδήγησης, pamemazi.gr και η ιστοσελίδα για περιβαλλοντικά θέματα, environment.gr, θα ενημερώνουν από ειδικά stand το κοινό για θέματα που άπτονται της θεματολογίας της ημέρας.
18:00-20:00 H Ένωση Πεζών δημιουργεί χαρούμενες διαβάσεις στους γύρω δρόμους της πλατείας Αγ. Σοφίας με τη συνεργασία ομάδων graffiti της Θεσσαλονίκης.
18:00-21:00 Το Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το «Πράσινο» θα προχωρήσει σε δενδροφυτεύσεις σε όλο το μήκος του δρόμου, καλύπτοντας τις θέσεις, που για κάποιον λόγο έχουν μείνει χωρίς δέντρα.
18:00-22:00 Βιντεοπροβολές σε τρία σημεία, Αλ. Σβώλου- Δημ. Γούναρη, Αριστοτέλους-Ερμού και Ζεύξιδος- Παύλου Μελά, που θα καταδεικνύουν ποιος και πόσος είναι ο δημόσιος χώρος στο κέντρο της πόλης, αξιοποιώντας χάρτες, φωτογραφίες και… photoshop! Παράλληλα, στα σημεία των βιντεοπροβολών θα στηθούν εργαστηρία σχεδίου με σπουδαστές σχολών σχεδίου να σχεδιάζουν την πόλη με τη δική τους ματιά
Θεατρικές παραστάσεις: Το ΚΘΒΕ ανεβάζει δύο παραστάσεις δρόμου σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του κέντρου.
18:30 @ Αλ. Σβώλου- Δημ. Γούναρη & 19:30 @ Αριστοτέλους- Ερμού
Δρόμο-Λόγια: Έξι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ερμηνεύουν σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους ποιήματα και αποσπάσματα πεζογραφικών έργων Λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης.
20:00 @ Πλατεία Αγ. Σοφίας & 21:00 @ Στοά έναντι Έσπερου
Εκείνος κι Εκείνος: Η παράσταση που αγάπησε η πόλη.

Κινηματογραφική Προβολή

20:30- 22:00 Μέσα στην αγορά στο Καπάνι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου εγκαθιστά πανί και καρέκλες και σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ταινίες σχετικές με τη μετακίνηση.

Θεματικοί Περίπατοι

-Γνωρίστε την πόλη περπατώντας. Ο Κωνσταντίνος Σφήκας διοργανώνει τρεις ωριαίους θεματικούς περιπάτους στο κέντρο της πόλης:
18:00-19:00 Οι Αγορές της Πόλης με εκκίνηση στην πλατεία Αριστοτέλους
19:00-20:00 Σημεία Συνάντησης, Χαμάμ και Καφενεία με εκκίνηση στα λουλουδάδικα
20:00-21:00 Μικρές Τομές στο Θαλάσσιο Μέτωπο με εκκίνηση στο «Βυζάντιο» στην πλατεία Αγ. Σοφίας

Παράλληλες Δράσεις

-Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δίνει σάρκα και οστά στην πρώτη "Car Free Campus Day". Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου και μακρόπνοου σχεδίου των νέων πρυτανικών αρχών για την απομάκρυνση των αυτοκινήτων από το campus του ΑΠΘ,  το πανεπιστήμιο θα είναι κλειστό για τα αυτοκίνητα και μία σειρά από δράσεις θα λάβουν χώρα εντός του. Για το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του ΑΠΘ, www.auth.gr.
-Αριστοτέλους Activity Park: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού στήνουν από τις 18:00 μέχρι τις 20:00 στην πλατεία Αριστοτέλους ένα μικρό πάρκο δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους. Με skate, αναρρίχηση, τραμπολίνo και d.j’s.
-19:30 Η δράση του united free magazine που σε συνεργασία με τους BikeRespect θα σύρουν ένα φορτηγό με τα ποδήλατά τους σε μία δυναμική συμβολική δράση στην οδό Μητροπόλεως.
-Με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου ο Θερμαϊκός θα γεμίσει με πανιά και τα καράβια αράξουν στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους, φωτίζοντας τη φθινοπωρινή νύχτα.
-Σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ και το ΣΑΣΘ η κίνηση με τα αστικά λεωφορεία σε όλη την πόλη και προς κάθε κατεύθυνση θα είναι δωρεάν από τις 16:00 μέχρι τα μεσάνυχτα.
-Τα καταστήματα του κέντρου θα παραμείνουν ανοιχτά το απόγευμα της Τετάρτης κατ’ εξαίρεση με ειδικές χαμηλές τιμές.
-Με ευγενική παραχώρηση της Helexpo οι κάτοικοι των δρόμων που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους στο χώρο της Έκθεσης, δωρεάν, με την επίδειξη της κάρτας κατοίκου κέντρου.
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.parallaximag.gr.

Saturday, September 18, 2010

Σύντομα και στην Ελλάδα!!!



Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο


22 Σεπτεμβρίου: Μια μέρα δεν είναι αρκετή!


Στις 22 Σεπτεμβρίου 2005 έχουμε καταφέρει να έχουμε σε μία χώρα με λιγότερους από 11 εκατομμύρια κατοίκους 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Σχεδόν ένα όχημα για κάθε δύο Έλληνες! Μήπως λοιπόν αυτή η ημέρα έχει πλέον μόνο συμβολικό χαρακτήρα; Οι πολιτικοί μας θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα συλλογικής μεταφοράς ή να περπατήσουν, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να το ξανακάνουν μόνο του χρόνου τέτοια μέρα. Αλλά και εμείς ως πολίτες δε θα δείξουμε διαφορετική συμπεριφορά. Θα επιλέξουμε την άνεση του αυτοκινήτου για τη μετακίνησή μας και οδηγώντας στους μποτιλιαρισμένους δρόμους της πόλης θα έχουμε στην άκρη του μυαλού μας το νέο μοντέλο που θα αγοράσουμε με προνομιακή χρηματοδότηση και πολλές δόσεις.

Η αλήθεια που μας πονάει όλους

Το 2004 κυκλοφόρησαν στη χώρα μας περίπου 290.000 νέα αυτοκίνητα ή αν προτιμάτε περίπου 794 νέα αυτοκίνητα την ημέρα. Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περίπου 1.500.000 νέα αυτοκίνητα!

“Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, τετραμελείς οικογένειες να έχουν 2 ή και 3 αυτοκίνητα. Αν τοποθετούσαμε τα αυτοκίνητά μας το ένα πίσω από το άλλο ξεκινώντας από την Αθήνα, τότε η ουρά αυτή θα έφτανε στο Τόκυο και από εκεί πάλι πίσω μέχρι την Αθήνα, καλύπτοντας μία απόσταση περίπου 20.000 χλμ!”, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπέυθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δούλεψαν σκληρά για να το καταφέρουν αυτό. Μόνο για το 2004 δαπάνησαν κάτι περισσότερο από 140.000.000 ευρώ σε διαφημίσεις μόνο και μόνο για να μας πείσουν ότι χρειαζόμαστε καινούργιο αυτοκίνητο.  

Σαν αποτέλεσμα, το 80% περίπου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου του έτους οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων. Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσει λοιπόν κανείς το αυτοκίνητο ως δυνάστη της καθημερινής μας ζωής.

Η Ελλάδα κατέχει ένα αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά στα επίπεδα των φονικών1 μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην ατμόσφαιρα, μεγάλο ποσοστό των οποίων οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων. Τα ‘πρωτεία’ κρατά η Θεσσαλονίκη (2 στις 3 μέρες, η μέση συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι πάνω από το όριο των 50 μg/m3), δεύτερη η Αθήνα (1 στις 2 μέρες, η μέση συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι πάνω από τα 50 μg/m3) και ακολουθούν η Λάρισα και η Πάτρα στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μg/m3 (αντί των 52,12 μg/m3 που είναι τώρα), θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.

Απλά βήματα που προτείνει η Greenpeace για την οικονομικότερη χρήση του αυτοκινήτου και την ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στις πόλεις.

1.    Επιλέξτε τα μέσα συλλογικής μεταφοράς όπου είναι δυνατό. Οι υπηρεσίες τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και παρέχουν τις περισσότερες φορές μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια.
2.    Περπατήστε στις μικρές αποστάσεις ή χρησιμοποιείστε ποδήλατο. Σας βοηθά να κρατηθείτε σε φόρμα και, επιπλέον, προστατεύετε το περιβάλλον.
3.    Προτιμήστε ένα αυτοκίνητο χαμηλής κατανάλωσης (και άρα χαμηλών εκπομπών ρύπων) από ένα αντίστοιχο ενεργοβόρο μοντέλο. Μην ξεχνάτε ότι τα καύσιμα αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού κόστους ενός αυτοκινήτου. (για σχετικές πληροφορίες επισκεφτείτε το www.seea.gr)
4.    Από τη νέα χρονιά, θα είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά βιοκαύσιμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητό σας. Προτιμήστε τα, αφού βοηθούν στην καταπολέμηση του νέφους.
5.    Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησής σας για να κάνετε εξοικονόμηση καυσίμων και να μειώσετε τη ρύπανση. Οδηγώντας ‘οικολογικά’ πετυχαίνετε:
-    10-15% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων.
-    10-25% λιγότερα ατυχήματα και βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
-    Σημαντική μείωση της ηχορύπανσης.
-    Μείωση κόστους για καύσιμα, συντήρηση οχήματος και ασφάλιση.
-    Αύξηση της άνεσης μεταφοράς για τον οδηγό και τους επιβάτες.
-    Ίσος χρόνος ταξιδιού σε σύγκριση µε το συνήθη τρόπο οδήγησης.
Πώς γίνεται αυτό;
-    Οδηγείτε µε υψηλή σχέση μετάδοσης (μεγάλη ‘ταχύτητα’) στις χαμηλές στροφές του κινητήρα.
-    Προβλέψτε την απαιτούμενη επιτάχυνση ή επιβράδυνση ανάλογα µε τις συνθήκες κυκλοφορίας.
-    Επιταχύνετε γρήγορα το αυτοκίνητό σας.
-    Κάντε γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων προς τις υψηλές σχέσεις (ταχύτητες) και καθυστερήστε τις αλλαγές προς τις μικρές σχέσεις μετάδοσης (με άλλα λόγια οδηγείτε όσο είναι δυνατό με τετάρτη ή πέμπτη).
-    Αποφύγετε κάθε άσκοπη επιβράδυνση, φρενάρισμα ή αλλαγή ταχύτητας.
6.    Ελέγχετε τακτικά τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας. Μια μικρή απόκλιση από το κανονικό φούσκωμα, μπορεί να σας κοστίσει πολλά. Αν τα λάστιχά σας δεν είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση που προβλέπει ο κατασκευαστής, τότε καταναλώνετε 1,2-3,7% περισσότερο καύσιμο (ανάλογα με την ταχύτητα). Το σωστό φούσκωμα θα σας εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 25 λίτρα καυσίμου το χρόνο! 
αναδημοσίευση από greenpeace.org.

Monday, September 13, 2010

Κ.Ο.Κ (Ν. 2696/1999) και ποδήλατο


Άρθρo 2
Oρισμoί
Ποδήλατο: Το όχημα δύο τουλάχιστον τροχών το οποίο κινείται με τη μυϊκή δύναμη εκείνων που επιβαίνουν και μπορεί να υποβοηθείται με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ισχύος 0,25 KW και η ισχύς του οποίου μειώνεται σταδιακά και τελικά μηδενίζεται όταν η ταχύτητα του οχήματος φθάσει τα 25 χλμ/ώρα ή νωρίτερα, εάν σταματήσει η ποδηλάτηση.
Πoδηλατόδρoμoς: Οδός ή τμήμα οδού απoκλειστικής κυκλoφoρίας πoδηλάτων.

Saturday, September 11, 2010

Πως να αποφύγεις τη σύγκρουση με το αυτοκίνητο (όταν ποδηλατείς)*

*Αναδημοσίευση από τη σελίδα Podilates.gr


Εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση ποδηλάτου στην πόλη από τον Μάικλ Μπλούτζεϊ της αμερικανικής ποδηλατικής οργάνωσης C.I.C.L.E.

ΔΕΚΑ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

How to Choose the Right Size Bike

Buying the right size bike is extremely important for your riding comfort, and safety. A properly-fitted bike is a bike you will be more likely to use. It's easy to choose the right size bike if you know your measurement.

 Instructions

1 In order to decipher a bike sizing chart (the ones that talk about top-tube length and stand-over height), you'll need to know a couple of your measurements. Grab a tape measure, large hardback book (like a coffee table book), a pen and pad, and a friend.
2 Stand against a wall with your feet shoulder-width apart. Make sure you wear shoes during this procedure (wearing your cycling shoes is best).

Place the spine of the book against your crotch (as far up as it will go) and the bottom edge of the book against the door. Have your friend measure from the top edge of the book straight down to the floor. This is your "inseam" length. Write it down.
 
3 Keeping the book in place, have your friend measure from the same top edge of the book up to the "V" in your neck (right above your sternum).

NOTE: make sure the tape measure is straight up and not angled back from the book edge to your neck.

This is your torso length. Write it down.
 
4 You can now remove the book. It's time to measure your arm length. Stretch one arm out to your side, holding it parallel to the floor, and make a fist. Turn your fist so your thumb is the closest part of your hand to the ceiling.

Have your friend measure from the end of your collarbone to the center of your closed fist. This is your arm length. Write it down.
 
5 Now we need to put all these measurements to good use.

When a bike sizing chart talks about stand-over height, you'll need your inseam length to determine your clearance. Follow this guideline for different bikes:

-Road bikes need 1" to 2" of clearance.
-Mountain and Commuting bikes need 2" to 4" of clearance.

Clearance equals your inseam minus the bike's listed stand-over height.
 
6 The other important measurement on a sizing chart is top-tube length. To calculate the correct top-tube length for your fit, add your torso length and arm length together, divide that number in half and take away 6. The result is how long your top-tube length should be, measured in inches.

If you follow these guidelines, and properly measure yourself, you'll be able to find the right size bike the first time!

NOTE: some bike companies are using centimeters instead of inches:
1 cm = 0.39 inches. You can do the math!


Από το ehow του Ryan Newhouse
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Από τα πιο σημαντικά πράγματα για έναν ποδηλάτη είναι να διαλέξει ποδήλατο κατάλληλο για τη σωματική του διάπλαση.
Το κείμενο θα μεταφραστεί και στα ελληνικά κάποια στιγμή. Αν υπάρχει κάποιος πρόθυμος να το κάνει πριν από μας, ας στείλει τη μετάφραση στην ηλεκτρονική διεύθυνση της σέχτας...

Friday, September 10, 2010

Τα Μπλε ποδήλατα...

ΤΟ ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
από την ποδηλατική κίνηση Ποδηλάτρεις...


Είμαι το μπλε ποδήλατο. Είμαι ελεύθερο. Είμαι στη διάθεσή σου. Είμαι όμως και στη διάθεση των υπολοίπων. Είμαι το μπλε ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ποδήλατο.

Δουλεύω εθελοντικά. Χαρά μου είναι να εξυπηρετώ, πέρα από εσένα, όσους περισσότερους μπορώ μες στην ίδια μέρα. Είμαι πρωτίστως για τις δουλειές σου μες στην πόλη. Για τις ώρες αιχμής του κυκλοφοριακού χάους. Δεν είμαι για εκδρομές.

Δουλεύω εθελοντικά, αλλά δουλεύω. Δουλεύω σημαίνει κουράζομαι. Κουράζομαι σημαίνει θέλω συντήρηση. Απαιτώ την φροντίδα σου και καλοδέχομαι την όποια συνεισφορά σου (δες χάρτη σημείων ενίσχυσης και συντήρησης (site)).

Εδώ με έφεραν οι ΠοδηΛάτρεις. Μου πρότειναν τη δουλειά, με χαρά δέχτηκα. Δεν φοβούνται μην με κλέψεις. Εξάλλου αν με ερωτευτείς, «ας κλεφτούμε!». Θα σου ΄μαι χρήσιμος/η. Απλώς θυμήσου ότι είμαι το μπλε ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ποδήλατο. Παίρνοντας με μαζί σου για πάντα, με στερείς από τους υπόλοιπους για πάντα. Άσε που με ξέρουν όλοι στην πόλη κι όλο και κάποιος θα σε «ψιλοκράξει» που με θες για πάρτη σου. Άσε που αν με κοιτάξεις λίγο καλύτερα θα δεις ότι στην αγορά δεν πιάνω παρά μερικά ψωροευρώπουλα.

Κοινόχρηστα ποδήλατα υπάρχουν σε πολλές πόλεις. Πουθενά όμως διαχειριζόμενα και συντηρούμενα από τους ίδιους τους κάτοικους. Πουθενά χωρίς ενοικίαση, χωρίς πολύπλοκα αντικλεπτικά, GPS, κλειδαριές και ακριβά συστήματα διαχείρισης. Πουθενά! Γιατί όχι στα Χανιά?

Είμαι το μπλε ποδήλατο. Είμαι ελεύθερο αλλά και στη διάθεσή σου.

Καβάλα και φύγαμε!

- Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2010, την ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, στην Πλ.Αγοράς.

Τι είναι το μπλε ποδήλατο;

Ποδήλατο κοινόχρηστο για όλους.


Πού θα το βρω;

Στην Πλατεία Αγοράς.



Πώς το χρησιμοποιώ;

Το δανείζομαι χωρίς καμία διαδικασία και το επιστρέφω πάλι πίσω στην Πλ.Αγοράς.


Πότε μπορώ να το παίρνω;

Για την ώρα καλό είναι να κινούνται τα μπλε ποδήλατα κατά την διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ συγκεντρώνονται όλα μαζί στην Αγορά για «ξεκούραση».


Μέχρι που μπορώ να πηγαίνω;

Επιθυμητό τα μπλε ποδήλατα να εξυπηρετούν όλους μας στο κέντρο και να μην απομακρύνονται σε μεγάλες διαδρομές. Μια στοιχειώδη έννοια του κέντρου θεωρείται το τρίγωνο Κλαδισός-Χαλέπα-Γογονή


Και αν χαλάσει;

Όλα τα ποδηλατάδικα της πόλης είναι πρόθυμα να βοηθήσουν το μπλε ποδήλατο χρεώνοντας μόνο τα αναλώσιμα έξοδα που ίσως αναπάντεχα χρειαστεί ένα ποδήλατο. Αυτό το ποσό μπορεί να το πληρώσει τόσο ο εκάστοτε χρήστης αν επιθυμεί ή με συνεννόηση με το ποδηλατάδικο να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τα κατά τόπου κουτιά ενίσχυσης του όλου εγχειρήματος (δες χάρτη).

Πού βρήκαν οι ΠοδηΛάτρεις τα μπλε ποδήλατα;

Αχρησιμοποίητα να σκουριάζουν σε αποθήκες σχολείων από ένα λήξαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Ν. Γενιάς.

Αν βρω ένα μπλε ποδήλατο «αδέσποτο» τί κάνω;

Καλό θα ήταν να το φέρεις πίσω στη βάση της Αγοράς ή να επικοινωνήσεις με τους ΠοδηΛάτρεις.

Αν υποψιαστώ ότι κάποιος έχει μόνιμα στην κατοχή του ένα μπλε ποδήλατο;

Καλό θα ήταν να του εξηγήσεις ότι είναι δημόσιας χρήσης και ότι το στερεί από κάποιον άλλον και να το επιστρέψει. (εν ανάγκη πες του ότι οι ΠοδήΛάτρεις θα θυμώσουν και ξέρουν όλοι Kung FU!)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Είμαστε πολύ μπροστά σε σχέση με τους Αγγλογάλους... είπε ένας σεχταποδηλάτης...

Friday, September 3, 2010

Πάμε Καρδίτσα για ποδήλατο!


Πάμε Καρδίτσα για ποδήλατο! 
07/05/2007, 11:45


Πρωτοπόρος πόλη σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου από τον τοπικό πληθυσμό, είναι η πόλη της Καρδίτσας αφού σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 30% των ημερήσιων μετακινήσεων στο κέντρο της πόλης πραγματοποιούνται με ποδήλατο.



Επίσης διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα το οποίο αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με πόρους μεταξύ άλλων και του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.


Η μαζική χρήση ποδηλάτου στην Καρδίτσα (που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις πόλεις τις βόρειας Ευρώπης), δεν είναι χωρίς προβλήματα, αφού προκύπτει όπως είναι φυσικό, συχνά σύγκρουση χρήσεων στους δρόμους της πόλης ανάμεσα στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα αυτοκίνητα. Με δεδομένο ότι η Καρδίτσα δεν διαφέρει από άποψη δόμησης και κυκλοφοριακού φόρτου από κάθε άλλη σύγχρονη ελληνική πόλη η κατασκευή ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της ήταν μια λύση τολμηρή η οποία διαφοροποίησε τελικά τόσο το προφίλ της πόλης όσο και τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτή. Το νέο βιβλίο της πέμπτης δημοτικού αποτυπώνει εύστοχα τις συνθήκες στην πόλη αναφέροντας: ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: "Μια ολόκληρη πόλη χρησιμοποιεί ποδήλατο"


Στην Καρδίτσα λοιπόν το "πείραμα" ξεκίνησε, οι νέες συνθήκες άρχισαν να διαμορφώνονται και να συζητούνται σε πανελλήνιο επίπεδο από τους αιρετούς και τους πολίτες που επιθυμούν να εντάξουν το ποδήλατο στην καθημερινότητα της πόλης.


Ο Δήμος Καρδίτσας εκτός του προγράμματος " Η πόλη μου με ποδήλατο" υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Νέας Γενιάς στο οποίο συμμετέχει, έχει αναλάβει και νέες πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό χαρακτήρα και μακροχρόνιο σχεδιασμό. Συγκεκριμένα συμμετέχει μαζί με το Δήμο Αθηναίων στο πρόγραμμα INTEREG με τίτλο "ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ", με στόχο την καταγραφή και αποτύπωση σε χάρτες ποδηλατικών διαδρομών με τουριστικό ενδιαφέρον στην δυτική Θεσσαλία. Δεν πρόκειται απαραίτητα για ποδηλατόδρομους αλλά για δρόμους με ήπια κυκλοφορία οχημάτων όπου οι ποδηλάτες θα μπορούν να κινηθούν με σχετική ασφάλεια και να έλθουν σε επαφή με την φύση και τα μνημεία της περιοχής. Έτσι, η Δυτική Θεσσαλία με πρωτοβουλία της Καρδίτσας θα είναι η πρώτη περιοχή που θα αποτυπωθεί επίσημα στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τουριστικών Ποδηλατικών Διαδρομών.


Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες έχουν ήδη τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφού η Διαχειριστική Αρχή στον σχεδιασμό του Δ’ ΠΕΠ Θεσσαλίας έχει προβλέψει την δυνατότητα ένταξης και χρηματοδότησης ποδηλατοδρόμων. Έχει έτσι ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές και όχι αποσπασματικές και πιλοτικές παρεμβάσεις υπέρ της χρήσης ποδηλάτου. Ως παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί η συζήτηση για την ενσωμάτωση ποδηλατοδρόμων σε κάποιους από στους σχεδιαζόμενους από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δρόμους που θα συνδέουν τις Λίμνες στο Νομό Καρδίτσας.


Ο νέος Δήμαρχος της πόλης της Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης δήλωσε ότι το ποδήλατο αποτελεί μια ιστορική πραγματικότητα για την πόλη, είναι μέρος της συλλογικής μνήμης και της καθημερινότητας του πολίτη, για να προσθέσει:


"Είναι σημαντικό η νέα γενιά (έφηβοι είναι η πλειοψηφία των χρηστών) να μπορεί να χρησιμοποιεί το ποδήλατο με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος είναι και θα είναι ανοιχτός να εξετάσει και να υιοθετήσει την κάθε λύση που αναβαθμίζει το περιβάλλον στην πόλη μας και το κάνει πιο ασφαλές για πεζούς και ποδηλάτες. Όλα τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης και τα επικίνδυνα σημεία θα εξεταστούν και όλοι οι διαθέσιμοι πόροι θα αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της ασφαλούς μετακίνησης με ποδήλατο. Με δύο λόγια θα συνοψίζαμε την πολιτική του Δήμου για το ποδήλατο στην φράση: "περισσότερα ποδήλατα στην πόλη, περισσότερη ασφάλεια στους ποδηλάτες".        

Πηγή: ΑΠΕ

Wednesday, September 1, 2010

Το ποδήλατο επιστρέφει στις βιομηχανικές χώρες*

*Αναδημοσίευση από την Ημερησία...

Το ποδήλατο επιστρέφει στις βιομηχανικές χώρες 
H παγκόσμια παραγωγή ποδηλάτων, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 94 εκατομμύρια τον χρόνο από το 1990 ως το 2002, αναρριχήθηκε σε 130 εκατομμύρια το 2007, ξεπερνώντας κατά πολύ την παραγωγή αυτοκινήτων που ανήλθε σε 70 εκατομμύρια. 


TOY TAΣOY ΣAPANTH 

Ανακουφίζουν τα μποτιλιαρίσματα, μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν εκπέμπουν το επιβαρυντικό για το κλίμα διοξείδιο του άνθρακα, καταπολεμούν την παχυσαρκία, αυξάνουν τις φυσικές ικανότητες και διακρίνονται για την προσιτότητά τους από δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν αντέχουν οικονομικά την αγορά ενός αυτοκίνητου. Eξι ποδήλατα μπορούν να χωρέσουν στον οδικό χώρο που χρησιμοποιείται από ένα αυτοκίνητο. 

Για τον χώρο στάθμευσης το πλεονέκτημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, με 20 ποδήλατα να καταλαμβάνουν τον χώρο που απαιτείται για να σταθμεύσει ένα αυτοκίνητο. Tο ποδήλατο δεν αποτελεί μόνο έναν ευέλικτο τρόπο μεταφοράς. Eίναι ιδανικό και για την αποκατάσταση μιας ισορροπίας μεταξύ της λήψης και της καύσης θερμίδων. H άσκηση που προσφέρει το ποδήλατο μειώνει την καρδιαγγειακές ασθένειες, την οστεοπόρωση και την αρθρίτιδα, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Mετά την εγκατάλειψή του, όταν το αυτοκίνητο έγινε ο κυρίαρχος τρόπος μεταφοράς στις βιομηχανικές χώρες κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το ποδήλατο ξαναεπιστρέφει. H παγκόσμια παραγωγή ποδηλάτων, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 94 εκατομμύρια τον χρόνο από το 1990 ως το 2002, αναρριχήθηκε σε 130 εκατομμύρια το 2007, ξεπερνώντας κατά πολύ την παραγωγή αυτοκινήτων που ανήλθε σε 70 εκατομμύρια. 

Oι πωλήσεις ποδηλάτων σε κάποιες αγορές αποκορυφώνονται με εκπληκτικούς ρυθμούς όταν οι κυβερνήσεις παρέχουν κίνητρα για να ενθαρρύνουν τη χρήση τους.

Η Κίνα
H Kίνα, με 430 εκατομμύρια ποδήλατα, έχει το μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, αλλά τα ποσοστά ιδιοκτησίας είναι υψηλότερα στην Eυρώπη. Oι Kάτω Xώρες έχουν περισσότερα από ένα ποδήλατο ανά άτομο, ενώ η Δανία και η Γερμανία έχουν ακριβώς κάτω από ένα ποδήλατο ανά άτομο. 

Oμως, η Kίνα ήταν αυτή που κατέδειξε ότι το ποδήλατο είναι ένα μέσο που μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα μετακίνησης για τους χαμηλού εισοδήματος πληθυσμούς. Tο 1976, η χώρα παρήγαγε έξι εκατομμύρια ποδήλατα. Mετά από τις μεταρρυθμίσεις του 1978, που οδήγησαν σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς και στη ραγδαία αύξηση των εισοδημάτων, η παραγωγή ποδηλάτων αναρριχήθηκε, φτάνοντας σε σχεδόν 90 εκατομμύρια το 2007. 

Mεταξύ των βιομηχανικών χώρων, την πρωτοκαθεδρία για τον σχεδιασμό φιλικών συστημάτων μετακίνησης για τα ποδήλατα κατέχουν οι Kάτω Xώρες, όπου το 27% όλων των ταξιδιών πραγματοποιούνται με ποδήλατο, η Δανία με 18% και η Γερμανία με 10%. Σε αντίθεση, στις Hνωμένες Πολιτείες, στην Aυστραλία και στη Mεγάλη Bρετανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 1%. 

Χάσμα
Πού οφείλεται αυτό το χάσμα μεταξύ των χωρών; Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστήμιου Pούτγκερς «οι εκτενείς δράσεις για την ενίσχυση της ποδηλασίας στις Kάτω Xώρες, τη Δανία, και τη Γερμανία περιλαμβάνουν τον άφθονο χώρο στάθμευσης για τα ποδήλατα, τη διευκόλυνση της μεταφοράς τους με τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και την κυκλοφοριακή εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο των ποδηλατών όσο και τον μοτοσικλετιστών».

«Aυτές οι χώρες», επισημαίνουν, «κατέστησαν την οδήγηση ακριβή, καθώς επίσης και ενοχλητική στις κεντρικές πόλεις, μέσω ενός πλήθους φόρων και περιορισμών στην ιδιοκτησία αυτοκινήτων, τη χρήση και τη στάθμευση. Eίναι η συντονισμένη εφαρμογή αυτού του πολύπλευρου, ενισχυμένου αμοιβαία συνόλου πολιτικών που εξηγεί καλύτερα την επιτυχία αυτών των χωρών στην προαγωγή της ποδηλασίας» αναφέρεται. «Kαι είναι η έλλειψη αυτών των πολιτικών», υπογραμμίζουν, «η οποία εξηγεί την οριακή θέση της ποδηλασίας στη Mεγάλη Bρετανία και στις HΠA». 

Oι Kάτω Xώρες, ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης μεταξύ των βιομηχανικών χωρών στην ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτων, εκτός από τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε όλες τις πόλεις, έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που δίνει στους ποδηλάτες προτεραιότητα, ακόμη και στους φωτεινούς σηματοδότες. Mερικά σήματα κυκλοφορίας επιτρέπουν επίσης στους ποδηλάτες να κινηθούν πρώτοι, πριν από τα αυτοκίνητα. Mέχρι το 2007, το Aμστερνταμ είχε γίνει η πρώτη δυτική πόλη όπου ο αριθμός ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν με ποδήλατο υπερέβη εκείνα που έγιναν με το αυτοκίνητο. 

Aλλά και το 2008, το 38% όλων των ταξιδιών στο Aμστερνταμ πραγματοποιήθηκαν με ποδήλατο. Oι μισοί από τους κατοίκους του Aμστερνταμ οδηγούσαν ένα ποδήλατο καθημερινά, περίπου το 85% τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και, το εντυπωσιακότερο, άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο για το ένα τέταρτο όλων των ταξιδιών.

Mάλιστα, στις Kάτω Xώρες, μια μη κυβερνητική οργάνωση που αποκαλείται Interface for Cycling Expertise έχει αναλάβει να μοιραστεί την ολλανδική εμπειρία στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου συστήματος μεταφοράς που δίνει έμφαση κυρίως στα ποδήλατα. Λειτουργεί με ομάδες που εκπαιδεύει στη Mποτσουάνα, τη Bραζιλία, τη Xιλή, την Kολομβία, τον Iσημερινό, τη Γκάνα, την Iνδία, την Kένυα, το Περού, τη Nότια Aφρική και την Oυγκάντα, προκειμένου να διευκολύνει τη χρήση ποδηλάτων. 

H εποχή των ηλεκτρικών ποδηλάτων έχει ήδη ξεκινήσει
Oι πωλήσεις των ηλεκτρικών ποδηλάτων, έχουν επίσης απογειωθεί. Tα ηλεκτρικά ποδήλατα τροφοδοτούνται από δύο πηγές: Tη μυϊκή δύναμη και τις μπαταρίες οι οποίες επαναφορτίζονται από το ηλεκτρικό δίκτυο. Mπορούν να συνδεθούν με το πλέγμα για την επαναφόρτιση όπως απαιτούνται. Στην Kίνα οι πωλήσεις αναρριχήθηκαν από 40.000 ηλεκτρικά ποδήλατα το 1998 σε 21 εκατομμύρια το 2008. H Kίνα είχε σχεδόν 100 εκατομμύρια ηλεκτρικά ποδήλατα που κινούνταν στους δρόμους τη συγκεκριμένη χρονιά, έναντι 18 εκατομμύρια αυτοκινήτων.

Tα ηλεκτρικά ποδήλατα προσελκύουν, πλέον, το ενδιαφέρον και άλλων ασιατικών χωρών που επιβαρύνονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και των HΠA και της Eυρώπης, όπου συνολικά οι πωλήσεις υπερβαίνουν σήμερα τα 300.000 τον χρόνο. Για παράδειγμα, το 2009 η ιταλική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα δελεαστικό πρόγραμμα κινήτρων για να ενθαρρύνει την αγορά ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων, κατά το οποίο καλυπτόταν μέχρι και το 30% του κόστους, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας στις πόλεις και να μειωθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων στους δρόμους.


Monday, August 30, 2010

Η δυναμική επιστροφή του ποδηλάτου και η απεξάρτηση από το πετρέλαιο*

*Αναδημοσίευση από το TVXS.gr 

 Του Lester R. Brown στο AlterNet

Το ποδήλατο έχει πολλά πλεονεκτήματα ως μέσο μεταφοράς. Ελαττώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ατμοσφαιρική ρύπανση, βοηθάει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και είναι οικονομικά προσιτό από δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν μπορούν να αγοράσουν αυτοκίνητο. Τα ποδήλατα αυξάνουν την κινητικότητα, μειώνοντας παράλληλα την κυκλοφοριακή συμφόρηση και το ποσοστό της ασφαλτόστρωσης. Έξι ποδήλατα καταλαμβάνουν το χώρο ενός αυτοκινήτου. Για την στάθμευση, το πλεονέκτημα είναι ακόμα μεγαλύτερο με είκοσι ποδήλατα να καταλαμβάνουν το χώρο στάθμευσης ενός αυτοκινήτου. Πολύ λίγες μέθοδοι για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι τόσο αποτελεσματικές όσο η υποκατάσταση ενός αυτοκινήτου με ποδήλατο, τουλάχιστον για τις κοντινές αποστάσεις. To ποδήλατο είναι ένα θαύμα της μηχανικής, μια επένδυση 10 κιλών μετάλλου και λάστιχου εκτοξεύουν την αποδοτικότητα της ατομικής μετακίνησης 3 φορές.

Το ποδήλατο δεν είναι μόνο ένα ευέλικτο μέσο μεταφοράς, αλλά ένας ιδανικός τρόπος ισορροπίας των λαμβανόμενων θερμίδων και της καύσης τους. Τακτική εξάσκηση σε κοντινές αποστάσεις - συνήθως πηγαίνοντας στη δουλειά - μειώνει την αρτηριακή πίεση, την εμφάνιση οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η παγκόσμια παραγωγή ποδηλάτου, που στην περίοδο 1990-2002 είχε μέσο όρο παραγωγής τα 94 εκατομ. κομμάτια το χρόνο, εκτοξεύθηκε το 2007 στα 130 εκατομ. αφήνοντας κατά πολύ πίσω την παραγωγή αυτοκινήτου (70 εκατομ.). Οι πωλήσεις ποδηλάτου σε κάποιες αγορές εμφανίζουν αύξηση, καθώς οι κυβερνήσεις επινοούν εκατοντάδες κίνητρα για να ενθαρρύνουν την χρήση του. Η ιταλική κυβέρνηση, για παράδειγμα, ξεκίνησε το 2009 ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενθάρρυνση της αγοράς ποδηλάτου ή ηλεκτρικού ποδηλάτου ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα στις πόλεις, επιδοτώντας την αγορά με άμεση πληρωμή έως και του 30% της αξίας.

Η Κίνα, με 430 εκατομ. ποδήλατα, έχει παγκοσμίως τον μεγαλύτερο στόλο, χωρίς όμως να ξεπερνά την Ευρώπη στην αναλογία ποδηλάτων ανά κάτοικο. Η Ολλανδία έχει περισσότερο από ένα ποδήλατο ανά κάτοικο, ενώ η Δανία και η Γερμανία έχουν λίγο λιγότερο από ένα ποδήλατο ανά κάτοικο.

Η Κίνα απέδειξε με δραματικό τρόπο την δυνατότητα των χαμηλά αμειβόμενων κοινωνικών τάξεων να αποκτήσουν μέσο μεταφοράς μέσω του ποδηλάτου. Το 1976, η χώρα παρήγαγε 6 εκατομ. ποδήλατα. Μετά τις μεταρρυθμίσεις του 1978, οι οποίες οδήγησαν στο άνοιγμα των αγορών και σε γρήγορα αυξανόμενα εισοδήματα, η παραγωγή ποδηλάτου άρχισε να παίρνει την ανιούσα φτάνοντας αισίως τα 90 εκατομ. το 2007.

Τα 430 εκατομ. ποδήλατα που κυκλοφορούν στην Κίνα σηματοδότησαν τη μεγαλύτερη αύξηση κινητικότητας στην ιστορία. Τα ποδήλατα κατέλαβαν τους αστικούς και τους επαρχιακούς δρόμους. Και παρόλο που αυτό που τραβά την προσοχή είναι ο ραγδαίος πολλαπλασιασμός των αυτοκινήτων και η συνακόλουθη συμφόρηση που προκαλούν, είναι τα ποδήλατα που παρέχουν σε εκατομμύρια Κινέζους τη δυνατότητα μετακίνησης.

Η Ολλανδία είναι ανάμεσα στις πρώτες βιομηχανοποιημένες χώρες που σχεδίασαν οδικό δίκτυο φιλικό προς το ποδήλατο, με το 27% όλων των μεταφορών να γίνονται με ποδήλατο. Ακολουθεί η Δανία με 18% και η Γερμανία με 10%. Αντίθετα, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται στο 1%.

Μια εξαίρετη μελέτη των John Pucher και Ralph Buehler από τα αμερικάνικα πανεπιστήμια Rutgers και Virginia Tech αναλύει του λόγους αυτών των μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στις χώρες. Αναφέρουν ότι ‘η εκτεταμένη χρήση ποδηλάτων στην Ολλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία συμπληρώνεται από τον επαρκή χώρο στάθμευσης για τους ποδηλάτες, την πλήρη ενσωμάτωση τους με τη δημόσια συγκοινωνία, και την ευρεία οδική εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική) τόσο των ποδηλατών όσο και των αυτοκινητιστών.’

Αυτές οι χώρες, τονίζουν, ‘κάνουν την οδήγηση ακριβή και άβολη στις μεγάλες πόλεις μέσω ενός συνδυασμού φόρων και περιορισμών στην ιδιοκτησία αυτοκινήτου, την χρήση του και το πάρκινγκ. Είναι ο συνδυασμός αυτών των πολύπλευρων πολιτικών που αλληλοενισχύονται που αιτιολογεί την επιτυχία στην προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στις τρεις προαναφερθείσες χώρες.’ Και η απουσία της πολιτικής αυτής που αιτιολογεί την οριακά χαμηλή χρήση ποδηλάτου στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Ολλανδία, ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης των βιομηχανοποιημένων χωρών στην ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτου, έχει εφαρμόσει το ‘Ποδηλατικό Σχέδιο’ όπου έχει ενσωματώσει τον ρόλο που οραματίζεται να δώσει στο ποδήλατο. Εκτός από το να δημιουργήσει ποδηλατολωρίδες και μονοπάτια σε όλες τις πόλεις, το σύστημα πολλές φορές δίνει προτεραιότητα στους ποδηλάτες έναντι των αυτοκινήτων ακόμη και στα φανάρια. Μερικά φανάρια επιτρέπουν στους ποδηλάτες να κινηθούν πριν από τα αυτοκίνητα. Έως το 2007, το Άμστερνταμ είχε γίνει η πρώτη δυτική βιομηχανοποιημένη πόλη όπου οι διαδρομές που γίνονταν με ποδήλατο υπερίσχυαν αυτών που γίνονταν με αυτοκίνητο.

Μια ΜΚΟ της Ολλανδίας, ονόματι ‘Διασύνδεση για την Ποδηλατική Γνώση’ (Interface for Cycling Expertise), δημιουργήθηκε ώστε να μεταδώσει την Ολλανδική γνώση στη δημιουργία μοντέρνου οδικού δικτύου το όποιο θα είναι φιλόξενο για το ποδήλατο. Συνεργάζεται με γκρουπ από την Μποτσουάνα, την Βραζιλία, την Χιλή, την Κολομβία, το Εκουαδόρ, την Γκάνα, την Ινδία, την Κένυα, το Περού, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα για να διευκολύνει τη χρήση ποδηλάτου.

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών ποδηλάτων, μια σχετικά καινούργια γενιά μεταφορικών μέσων, έχουν επίσης αρχίσει να κινούνται. Τα e-bikes (electric bikes) όπως λέγονται είναι συναφή με τα υβριδικά ηλεκτρο-βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, καθώς και τα δύο τροφοδοτούνται από δύο πηγές - στην προκειμένη περίπτωση τη μυϊκή δύναμη και την μπαταρία - και μπορούν να επαναφορτιστούν μέσω του δικτύου οικιακής ηλεκτροδότησης, όποτε είναι απαραίτητο.

Στην Κίνα, όπου η τεχνολογία αυτή αποδείχθηκε χρησιμότατη, οι πωλήσεις σκαρφάλωσαν από 40.000 e-bikes το 1998 σε 21 εκατομ. το 2008. Η Κίνα διαθέτει περίπου 100 εκατομμύρια ηλεκτρικά ποδήλατα στον δρόμο, έναντι 18 εκατομ. αυτοκινήτων. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα τραβούν την προσοχή και άλλων ασιατικών χωρών που μαστίζονται από ατμοσφαιρική ρύπανση όπως η Κίνα, καθώς επίσης και των ΗΠΑ και της Ευρώπης (όπου οι συνολικές πωλήσεις τώρα ξεπερνούν τις 300.000 τον χρόνο).

Σε αντίθεση με τα υβριδικά ηλεκτρο-βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα χρησιμοποιούν μόνο έμμεσα ορυκτά καύσιμα. Αν μπορέσουμε να μεταβούμε από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα σε αιολική, ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια, τότε τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα από ορυκτά καύσιμα.

Πάνω απ’ όλα το κλειδί για να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες του ποδηλάτου είναι να δημιουργηθούν φιλικά προς το ποδήλατο οδικά δίκτυα. Αυτό σημαίνει ποδηλατικά μονοπάτια και λωρίδες κυκλοφορίας για ποδηλάτες αναψυχής αλλά και για όσους μεταβαίνουν στη δουλειά τους, πάρκινγκ για ποδήλατα και δυνατότητα ντους στο χώρο εργασίας. Το απλό ποδήλατο είναι νικητής στην 'Plan B οικονομία’.

Ο Λεστερ Μπραουν (Lester R. Brown) είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Γη (Earth Policy Institute). Το άρθρο είναι από το βιβλίο του « Plan B 4.0: Mobilizing to Save Civilisation.»

φώτο: U.S. National Archives

Η μετάφραση από τα αγγλικά έγινε από το μέλος του μεταφραστικού project του TVXS, Γεωργία Σ. και η αναθεώρηση από τον M. Herzog.