Saturday, September 18, 2010

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο


22 Σεπτεμβρίου: Μια μέρα δεν είναι αρκετή!


Στις 22 Σεπτεμβρίου 2005 έχουμε καταφέρει να έχουμε σε μία χώρα με λιγότερους από 11 εκατομμύρια κατοίκους 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Σχεδόν ένα όχημα για κάθε δύο Έλληνες! Μήπως λοιπόν αυτή η ημέρα έχει πλέον μόνο συμβολικό χαρακτήρα; Οι πολιτικοί μας θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα συλλογικής μεταφοράς ή να περπατήσουν, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να το ξανακάνουν μόνο του χρόνου τέτοια μέρα. Αλλά και εμείς ως πολίτες δε θα δείξουμε διαφορετική συμπεριφορά. Θα επιλέξουμε την άνεση του αυτοκινήτου για τη μετακίνησή μας και οδηγώντας στους μποτιλιαρισμένους δρόμους της πόλης θα έχουμε στην άκρη του μυαλού μας το νέο μοντέλο που θα αγοράσουμε με προνομιακή χρηματοδότηση και πολλές δόσεις.

Η αλήθεια που μας πονάει όλους

Το 2004 κυκλοφόρησαν στη χώρα μας περίπου 290.000 νέα αυτοκίνητα ή αν προτιμάτε περίπου 794 νέα αυτοκίνητα την ημέρα. Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περίπου 1.500.000 νέα αυτοκίνητα!

“Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, τετραμελείς οικογένειες να έχουν 2 ή και 3 αυτοκίνητα. Αν τοποθετούσαμε τα αυτοκίνητά μας το ένα πίσω από το άλλο ξεκινώντας από την Αθήνα, τότε η ουρά αυτή θα έφτανε στο Τόκυο και από εκεί πάλι πίσω μέχρι την Αθήνα, καλύπτοντας μία απόσταση περίπου 20.000 χλμ!”, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπέυθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δούλεψαν σκληρά για να το καταφέρουν αυτό. Μόνο για το 2004 δαπάνησαν κάτι περισσότερο από 140.000.000 ευρώ σε διαφημίσεις μόνο και μόνο για να μας πείσουν ότι χρειαζόμαστε καινούργιο αυτοκίνητο.  

Σαν αποτέλεσμα, το 80% περίπου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου του έτους οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων. Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσει λοιπόν κανείς το αυτοκίνητο ως δυνάστη της καθημερινής μας ζωής.

Η Ελλάδα κατέχει ένα αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά στα επίπεδα των φονικών1 μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην ατμόσφαιρα, μεγάλο ποσοστό των οποίων οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων. Τα ‘πρωτεία’ κρατά η Θεσσαλονίκη (2 στις 3 μέρες, η μέση συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι πάνω από το όριο των 50 μg/m3), δεύτερη η Αθήνα (1 στις 2 μέρες, η μέση συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι πάνω από τα 50 μg/m3) και ακολουθούν η Λάρισα και η Πάτρα στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μg/m3 (αντί των 52,12 μg/m3 που είναι τώρα), θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.

Απλά βήματα που προτείνει η Greenpeace για την οικονομικότερη χρήση του αυτοκινήτου και την ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στις πόλεις.

1.    Επιλέξτε τα μέσα συλλογικής μεταφοράς όπου είναι δυνατό. Οι υπηρεσίες τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και παρέχουν τις περισσότερες φορές μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια.
2.    Περπατήστε στις μικρές αποστάσεις ή χρησιμοποιείστε ποδήλατο. Σας βοηθά να κρατηθείτε σε φόρμα και, επιπλέον, προστατεύετε το περιβάλλον.
3.    Προτιμήστε ένα αυτοκίνητο χαμηλής κατανάλωσης (και άρα χαμηλών εκπομπών ρύπων) από ένα αντίστοιχο ενεργοβόρο μοντέλο. Μην ξεχνάτε ότι τα καύσιμα αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού κόστους ενός αυτοκινήτου. (για σχετικές πληροφορίες επισκεφτείτε το www.seea.gr)
4.    Από τη νέα χρονιά, θα είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά βιοκαύσιμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητό σας. Προτιμήστε τα, αφού βοηθούν στην καταπολέμηση του νέφους.
5.    Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησής σας για να κάνετε εξοικονόμηση καυσίμων και να μειώσετε τη ρύπανση. Οδηγώντας ‘οικολογικά’ πετυχαίνετε:
-    10-15% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων.
-    10-25% λιγότερα ατυχήματα και βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
-    Σημαντική μείωση της ηχορύπανσης.
-    Μείωση κόστους για καύσιμα, συντήρηση οχήματος και ασφάλιση.
-    Αύξηση της άνεσης μεταφοράς για τον οδηγό και τους επιβάτες.
-    Ίσος χρόνος ταξιδιού σε σύγκριση µε το συνήθη τρόπο οδήγησης.
Πώς γίνεται αυτό;
-    Οδηγείτε µε υψηλή σχέση μετάδοσης (μεγάλη ‘ταχύτητα’) στις χαμηλές στροφές του κινητήρα.
-    Προβλέψτε την απαιτούμενη επιτάχυνση ή επιβράδυνση ανάλογα µε τις συνθήκες κυκλοφορίας.
-    Επιταχύνετε γρήγορα το αυτοκίνητό σας.
-    Κάντε γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων προς τις υψηλές σχέσεις (ταχύτητες) και καθυστερήστε τις αλλαγές προς τις μικρές σχέσεις μετάδοσης (με άλλα λόγια οδηγείτε όσο είναι δυνατό με τετάρτη ή πέμπτη).
-    Αποφύγετε κάθε άσκοπη επιβράδυνση, φρενάρισμα ή αλλαγή ταχύτητας.
6.    Ελέγχετε τακτικά τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας. Μια μικρή απόκλιση από το κανονικό φούσκωμα, μπορεί να σας κοστίσει πολλά. Αν τα λάστιχά σας δεν είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση που προβλέπει ο κατασκευαστής, τότε καταναλώνετε 1,2-3,7% περισσότερο καύσιμο (ανάλογα με την ταχύτητα). Το σωστό φούσκωμα θα σας εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 25 λίτρα καυσίμου το χρόνο! 
αναδημοσίευση από greenpeace.org.

0 Comments:

Post a Comment